|
|
Морковът е един от най-любимите и важни зеленчуци в света Морковът е нискокалоричен, а същевременно съдържа целулоза и е богат с витамини и минерални соли. Съдържа витамин А, витамини от групата B и витамин C, които поддържат съпротивителните сили на организма. Освен това съдържа целулоза и, преди всичко пектини, които отстраняват от организма ни много токсини и вредни вещества, напр. холестерола. Морковът съдържа също така калий, фосфор, калций, натрий, магнезий, желязо и манган. По какво се различава морковът от другите зеленчуци? Морковът съдържа много бета каротин, от който организмът ни произвежда провитамина A необходим, между другото, за правилното функциониране на зрението. Благодарение на него очите ни могат да се приспособяват да виждат в тъмното. Витамин A подпомага имунната система на човек и въздейства върху здравето на кожата. Често е наричан “витаминът на растежа”, тъй като е необходим за правилното развитие на организма. Бета каротинът, който се съдържа в моркова има още една важна мисия. Предпазва кожата от стареене и я защитава от UV излъчванията. Бета каротинът е безопасен за организма, тъй като неизползван е изхвърлян в процеса на обмяна на веществата. Морковът съдържа микроелементи измежду които калий, фосфор, калций и желязо. Благодарение на калия кожата става стегната и гладка, а бръчките не се задълбочават. Защо морковът е отглеждан на цялата планета? От всички отглеждани зеленчуци само картофът е по-популярен от моркова. Но ако се замислим върху вкусовите и здравословните качества на моркова ще осъзнаем, че именно той би трябвало да бъде безспорен лидер. Защо морковът ни помага да запазим добра фигура? Целулозата, която се съдържа в моркова въздейства благоприятно върху правилното храносмилане. Благодарение на това по-лесно можем да поддържаме стройно и слабо тяло. Защо диетиците препоръчват моркова както на младите, така и на възрастните? Морковът е вкусен и не дразни стомаха. Благотворно действа върху храносмилането и доставя на организма ни много естествени активни хранителни вещества. |
|