За да осигурим правата Ви по новата европейска директива GDPR, от 25.5.2018 AmAm.bg е с обновена Политика за защита на личните данни, с която може да се запознаете ТУК
AmAm.bg използва "бисквитки", за да подобри вашето взаимодействи със сайта, да анализира посещенията, и да персонализира съдържанието и рекламите.
ПРОМО  Търси Как да поръчам ? Сигнализирай !!! РЕГИСТРАЦИЯ
Знаете ли, че: Доматите имат антиканцерогенно действие Име:  Парола: 
София Варна Пловдив Русе Бургас Стара Загора Плевен Велико Търново Сливен Благоевград Перник Пазарджик Добрич Шумен Ямбол Ловеч Силистра
Поканете ни и във Вашия град.
Добавете и Вашето заведение.

Подправките в древен Рим…

     Основните продукти в храната на някогашните римляни не се различават от менюто на днешните европейци – те са използвали почти същите плодове, зеленчуци /без картофите и доматите, естествено/, месо и морски дарове. Ястията им, обаче, са били изключително обилно подправени - понякога с над 12 различни подправки. Една от причините е желанието да се замаскира неприятния вкус на бързо развалящите се продукти. Не бива да се забравя също, че много подправки имат и консервиращ ефект. По време на Империята използването на подправки станало белег на социалното и имотното състояние на римлянина – колкото повече от скъпоструващите овкусители били използвани за подправяне на вечерята, толкова по-благосъстоятелен изглеждал той в очите на своите гости. Според друга интересна теория, голяма част от римската аристокрация страдала от оловно отравяне, причинено от използваните оловни съдове и най-вече чаши за вино.
     Симптомите на хронично болния се изразявали в непрекъснат метален вкус в устата и загуба на апетит. Поддръжниците на тази теория смятат, че многобройните подправки са имали за цел да премахнат неприятния вкус и да предизвикат желание за ядене.
     Понятие за използваните от римляните подправки можем да получим от достигналата до нас готварска книга на Апиций, наречена “За готварското изкуство”. В нея авторът, прочут римски чревоугодник, живял по времето на Тиберий, споделя, че успешното подправяне на ястието се дължи на доброто балансиране между зелените ароматни треви и млените сухи подправки. От първите римляните са познавали и използвали девесила, ригана, салвията, магданоза, чубрицата, розмарина, мащерката и седефчето, а от вторите – анасона, кориандъра, кимиона, хвойната, както и вносните черен пипер, канела, индийско орехче и карамфил. Според Апиций пример за добро съчетаване е между седефче, риган и мащерка от една страна и пипер, кимион и кориандър, от друга. Към тази основна смес римският готвач прибавя втори пласт аромати – сладостта на лъжица мед, съчетана с киселия вкус на няколко капки оцет. В по-завъртените рецепти Апиций използва и трети овкусяващ елемент – стафиди, смокини или сушени сливи в комбинация с бадеми, орехи или кестени. Според тази схема готвачът приготвя сосове и плънки за различни зеленчуци, меса и риби.
Сигнализирай Въпроси-отговори Инструкции Гласувай в BGtop Покани приятел Реклама Контакти Корпоративен профил
Денонощен телефон на клиента:
089 78 78 500
  .  Randki  .  kagami.bg  .  Новини  .  Atol.bg  .  Запознанства  .  Това съм аз  . 
  .  Moreto.net  .  Уроци  .  Ida.bg  .  OnlineDJRadio.com  .  Строителство  .  Bourgas.org  .  Работа  .  Salsa  .  Upoznavanje  .
· Общи условия         · Политика за защита на личните данни /нова, в сила от 25.5.2018/