За да осигурим правата Ви по новата европейска директива GDPR, от 25.5.2018 AmAm.bg е с обновена Политика за защита на личните данни, с която може да се запознаете ТУК
AmAm.bg използва "бисквитки", за да подобри вашето взаимодействи със сайта, да анализира посещенията, и да персонализира съдържанието и рекламите.
ПРОМО  Търси Как да поръчам ? Сигнализирай !!! РЕГИСТРАЦИЯ
Чували ли сте за: ...пенне, фарфале, ригатони, радиаторе, ротини, конкиле, конкильоне, руоте ди каро... Име:  Парола: 
София Варна Пловдив Русе Бургас Стара Загора Плевен Велико Търново Сливен Благоевград Перник Пазарджик Добрич Шумен Ямбол Ловеч Силистра
Поканете ни и във Вашия град.
Добавете и Вашето заведение.

Витамин D участва в обмяната на калция и фосфора от организма

     Познати са няколко витамера D (от D1 до D7). В природата се срещат само витамин D3(холекалциферол) и D2(ергокалциферол). Известно е, че витамин D се нарича антирахитичен витамин, но всъщност само D3-холекалциферола е такъв. Той участва в обмяната на калция и фосфора от организма, тъй като повишава резорбцията и отлагането им в костите, а свойството му да превръща неорганичния фосфор в органичен го поставя на първите места по важност за стимулирането на растежа. Особено важен е за малките деца. Витамин D2 - ергокалциферола е производен на ергостерина, превърнал се в такъв под въздействие на ултравиолетовите лъчи в кожата, той е неактивна форма на витамин D и срещащ се в житните растения. В природата витамин D се среща много рядко. Като активен витамин се среща изключително в продуктите от животински произход.
     Най-високо съдържание се намира в черният дроб от треската за 100 гр - 6000 UI, следва скумриятата - 500-700 UI, гъбите - 80-330 UI, сирене- 100-200 UI, яйца - 50-200 UI, също така в кравето масло, зехтина, черният дроб, свинското месо, кравето мляко и по-мазните риби. Предозирането с витамин D води до липса на апетит, главоболие, обща слабост, а липсата му най-често води до алергични реакции, артрит, остеопороза, проблеми с бъбреците и др. Кислорода и светлината могат да разрушат витамин D, но той е устойчив на топлинна обработка и не се губи при готвене.
     Дневните нужди от този витамин варират между 8.5 - 10 µg = 340-400 UI при децата и 5 µg = 200 UI за възрастни.
Сигнализирай Въпроси-отговори Инструкции Гласувай в BGtop Покани приятел Реклама Контакти Корпоративен профил
Денонощен телефон на клиента:
089 78 78 500
  .  Randki  .  kagami.bg  .  Новини  .  Atol.bg  .  Запознанства  .  Това съм аз  . 
  .  Moreto.net  .  Уроци  .  Ida.bg  .  OnlineDJRadio.com  .  Строителство  .  Bourgas.org  .  Работа  .  Salsa  .  Upoznavanje  .
· Общи условия         · Политика за защита на личните данни /нова, в сила от 25.5.2018/