|
|
Витамин А се съдържа в тъмнозелени, оранжеви и червени зеленчуци Витамин А, е витаминът който влияе на растежа, участва в развитието на зъбите и скелета на човека. Важно негово качество е, че регулира обменните процеси в епителната тъкан, и недостига му води до суха кожа, чупливи нокти, късаща се коса. Липсата на витамин А води и до така наречената кокоша слепота, тъй като той участва в синтеза на зрителния пигмент - родопсин, осигуряващ адаптация на очите към слаба светлина. Витамин А включва група мастно разтворими съединения, които са близки по структура и проявяват биологично действие подобно на това на главния представител ретинол, наречени ретиноиди. Витамин А е представен само в храни с животински произход. Богати на бета каротин и други каротеноиди, предшественици на витамин А са зеленчуците. Основно се съдържа в тъмнозелени, оранжеви и червени зеленчуци - домати, броколи, пъпеши, тикви, праскови, манго и особено в морковите от 8 до 14 мг. Също така в млечните продукти, яйцата, листните зеленчуци, картофи, боб, грах. Известно е високото му съдържание (за 100 грама) в червените чушки - 10мг, черният дроб- 7.3 мг, рибеното масло- 6 мг, червеното цвекло- 6мг и спанака- 5-15мг, копривата - 8-15 мг. Разбира се и прекомерния му прием е опасен за здравето, дневните нужди са 375-1000 µgРЕ (мкг) (1 ретинол еквивалент = 1 µg ретинол или 6 µg бета-каротин = 3,33 МЕ витамин А). При хипервитаминоза се наблюдава главоболие, нарушение в съня и зрението, отпадналост, болка в костите и ставите. |
|