|
|
Кой зеленчук носи названието "син домат"? За едни патладжан, за други "син домат" - той си присъства често в ястия от националната ни кухня, но е широко използван и на Запад и в САЩ. Дивите събратя на култивирания патладжан все още могат да се срещнат в тропическата част на Индия. В Европа се появява през 16 век, първо в Испания, Португалия, Италия и Франция. Диворастящите патладжани са доста по-малки от тези, които сме свикнали да виждаме и се различават по белия до жълтеникав цвят, а големината им варира в рамките на големината на кокоше яйце. На някои места малките бели и червени патладжани се отглеждат ограничено и са деликатес. В зависимост от големината съдържанието на патладжана варира, но средно съдържа около 92.8% вода, 4% захари, 0.5% минерални соли, 1% целулоза, 1% белтъчини, 0.2% мазнини. Патладжаните имат лечебно действие, те намалят холестерина в кръвта, а пектиновите вещества улесняват почистването на токсините от организма. Известни са и с богатият минерален състав като солите на фосфора, калцият, калият, сярата, желязото, магнезия, натрия, мангана, алуминия и други. Съдържат също така витамин C, провитамин А, витамин PP, витамините B1, B2. Известни са с профилактичното и лечително действие при атеросклероза, а съдържанието на калий помага при хора с отслабена дейност на сърцето. |
|