|
|
Можем да се прочистим от токсините със зелена салата Здравословна и полезна, зелената салата се появява в Европа в средата на 16 век, но е била известна още преди 2000 години на египтяните, гърците и римляните. Съдържанието и на ензими, минерали и хлорофил стимулират костния мозък да създава хемоглобин, а лецитинът спомага за изграждането на мозъчна тъкан. Тя е богат източник на минерални соли 408 мг% калий, 90 мг% калций, 3.1 мг% желязо, 35 мг% фосфор и други. Присъствието на много микроелементи прави зелената салата подходяща и за хора с големи физически натоварвания, основните микроелементи, които съдържа са цинк, силиций, хром, мед, барий, титан, никел, уран, стронций и други. Салата е източник на много витамини. Съдържа средно 1.77 мг% каротин, 0.07 мг% витамин В1, 0.08 мг% витамин В2, 0.20 мг% витамин В6, 19 мг% аскорбинова киселина, 0.3 мг% витамин РР, 0,4-0,8 мг% витамин Е. Калциевите соли в салатата спомагат за освобождаване на токсините, натрупани в следствие на месна храна. Съдържанието на минералите и витамините е неравномерно в този листен зеленчук. Витамин С се намира повече във вътрешните листа, а провитамин А се съдържа във външните зелени листа с около 30 пъти повече. Освен това по-зелените листа съдържат 1.5 пъти повече витамин В1, отколкото вътрешните по-светли листа. Зелената салата е богата на влакна и аминокиселини и укрепва имунната система. |
|