Малините съдържат виатмини C, B1, B2, PP, провитамин А, минерални соли... Писмени сведения за малините, получаваме още от древногръцките писатели. В Западна Европа се е появила през шестнадесети век, но е получила широко разпространение, едва през деветнадесети век. Макар, че малината е горско растение, най-често го срещаме в култивирано състояние. Плодовете имат чудесен вкус и са предпочитан плод през лятото. Освен плодовете се използват листата и корените в медицината, козметиката, и разбира се в кулинарията. Малината пречиства организма и стимулира отделителната система. В самите плодове се съдържат виатмини C, B1, B2, PP, провитамин А, минерални соли-манганови, медни, железни, калиеви, калциеви, магнезиеви, фосфорни, също така пектин и танин, каротин, багрилни вещества, салицилова киселина, етерично масло, ароматни естери и захар. В листата им също се съдържа витамин C - 800 mg., провитамин А, органични киселини, дъбилни вещества, минерални соли, a корените освен минерални соли съдържат слузии и дъбилни вещества. Освен вкусни и ароматни, плодовете на малината са и високоенергийни и се използват като общоукрепващо средство за имунната система на организма, подпомагайки кръвообразуването. Интересно е да се знае, че още преди да се открие Ацетизала в народната медицина, малината се е използвала при простуда - заради противовъзпалителното им действие при инфекции на устната кухина и гърлото, ревматични заболявания, също така и като противотемпературно средство. Oсвен това помагат при малокръвие и регулират нивото на кръвната захар. Използвани в домашната козметика те имат свойството да изглаждат бръчките да освежават сухата кожа и да успокояват кожните раздразнения. |