|
|
Доматите предпазват от вредните слънчеви лъчи Родината на доматите е Южна Америка, подобно на много други култури донесени в Европа по време на Великите географски открития, днес са неотменна част от менюто на нашата трапеза. Произхождащи от северната част на Чили и Перу, дори днес там може да се срещнат диворастящи събратя на доматите, но плодовете са дребни и нямат толкова вкусови качества. Местното население култивира "кситомалт" още от 7 век, но испанските конкистадори ги пренасят в Испания чак през 16-ти век, вече с името "поводоро", а от там бързо се разпространили в Италия, Португалия, Франция и други страни. В началото европейските народи ги отглеждали като декоративно растение за украса - смятали, че когато станат червени са силно отровни. Макар, че тяхната родина е Америка, в американската кухня доматите навлизат сравнително късно и то под европейско влияние. Едва през 18 век започнала да се разнася славата на домата като хранително растение из всички континенти. В зависимост от сорта, почвата, където растат и климатичните условия химичният състав на доматите варира. Те съдържат 94.5% вода, 0.9% белтъчини, 3.5% въглехидрати, 0.7% целулоза, органични киселини (лимонена, ябълчна, оксалова), минерални соли и незначителен процент скорбяла. Зрелите домати са особено богати на глюкоза и отчасти на фруктоза. Доматите са богати на витамини – 30мг% витамин С, 0.60мг% каротин (провитамин А), 0.85мг% - витамин Е, 0.50% - витамин К, 0.50% - витамин РР и в по-малки количества витамините В1, В2, B3, B6, B12 и др. Смята се, че доматите са особено полезни при болести на сърдечно-съдовата система, тъй като имат антиканцерогенно действие. Те са и нискокалорични - в 100 грама има средно 15-20 ккал. В дългият списък на микроелементите и минералите съдържащи се в доматите са калият, магнезият, желязото, цинкът, флуорът, фосфорът, калцият, магнезият, натрият, и др. За това се препоръчват за хора имащи проблеми с очите, хипертоници, хора имащи проблем с черният дроб. Червеният цвят на доматите се дължи на съдържащия се в него каротинов пигмент, предпазващ кожата от вредните слънчеви лъчи. От доматите се извлича естествен екстракт ликопен, който забавя стареенето на кожата. Макар, че използваме зелените домати за туршия и сладка, трябва да знаем, че в сурово състояние те не са подходящи за организма, защото съдържат веществото соланин. Соланинът е вреден за организма, защото може да е причина за стомашни разстройства, а също и за редица проблеми, свързани с дихателните органи, но при топлинна обработката на зеленчуците нивото на соланин в тях намалява до 40%. |
|