За да осигурим правата Ви по новата европейска директива GDPR, от 25.5.2018 AmAm.bg е с обновена Политика за защита на личните данни, с която може да се запознаете ТУК
AmAm.bg използва "бисквитки", за да подобри вашето взаимодействи със сайта, да анализира посещенията, и да персонализира съдържанието и рекламите.
ПРОМО  Търси Как да поръчам ? Сигнализирай !!! РЕГИСТРАЦИЯ
Знаете ли, че: Най-големият омлет е направен от 5 000 яйца и тежал 599 кг... Име:  Парола: 
София Варна Пловдив Русе Бургас Стара Загора Плевен Велико Търново Сливен Благоевград Перник Пазарджик Добрич Шумен Ямбол Ловеч Силистра
Поканете ни и във Вашия град.
Добавете и Вашето заведение.

Доматите имат антиканцерогенно действие

     Родината на доматите е Южна Америка, подобно на много други култури донесени в Европа по време на Великите географски открития, днес са неотменна част от менюто на нашата трапеза. Произхождащи от северната част на Чили и Перу, дори днес там може да се срещнат диворастящи събратя на доматите, но плодовете са дребни и нямат толкова вкусови качества. Местното население култивира "кситомалт" още от 7 век, но испанските конкистадори ги пренасят в Испания чак през 16-ти век, вече с името "поводоро", а от там бързо се разпространили в Италия, Португалия, Франция и други страни.
     В началото европейските народи ги отглеждали като декоративно растение за украса - смятали, че когато станат червени са силно отровни. Макар, че тяхната родина е Америка, в американската кухня доматите навлизат сравнително късно и то под европейско влияние. Едва през 18 век започнала да се разнася славата на домата като хранително растение из всички континенти.
     В зависимост от сорта, почвата, където растат и климатичните условия химичният състав на доматите варира. Те съдържат 94.5% вода, 0.9% белтъчини, 3.5% въглехидрати, 0.7% целулоза, органични киселини (лимонена, ябълчна, оксалова), минерални соли и незначителен процент скорбяла. Зрелите домати са особено богати на глюкоза и отчасти на фруктоза.
     Доматите са богати на витамини – 30мг% витамин С, 0.60мг% каротин (провитамин А), 0.85мг% - витамин Е, 0.50% - витамин К, 0.50% - витамин РР и в по-малки количества витамините В1, В2, B3, B6, B12 и др.
     Смята се, че доматите са особено полезни при болести на сърдечно-съдовата система, тъй като имат антиканцерогенно действие.
     Те са и нискокалорични - в 100 грама има средно 15-20 ккал. В дългият списък на микроелементите и минералите съдържащи се в доматите са калият, магнезият, желязото, цинкът, флуорът, фосфорът, калцият, магнезият, натрият, и др. За това се препоръчват за хора имащи проблеми с очите, хипертоници, хора имащи проблем с черният дроб. Червеният цвят на доматите се дължи на съдържащия се в него каротинов пигмент, предпазващ кожата от вредните слънчеви лъчи. От доматите се извлича естествен екстракт ликопен, който забавя стареенето на кожата. Макар, че използваме зелените домати за туршия и сладка, трябва да знаем, че в сурово състояние те не са подходящи за организма, защото съдържат веществото соланин. Соланинът е вреден за организма, защото може да е причина за стомашни разстройства, а също и за редица проблеми, свързани с дихателните органи, но при топлинна обработката на зеленчуците нивото на соланин в тях намалява до 40%.
Сигнализирай Въпроси-отговори Инструкции Гласувай в BGtop Покани приятел Реклама Контакти Корпоративен профил
Денонощен телефон на клиента:
089 78 78 500
  .  Randki  .  kagami.bg  .  Новини  .  Atol.bg  .  Запознанства  .  Това съм аз  . 
  .  Moreto.net  .  Уроци  .  Ida.bg  .  OnlineDJRadio.com  .  Строителство  .  Bourgas.org  .  Работа  .  Salsa  .  Upoznavanje  .
· Общи условия         · Политика за защита на личните данни /нова, в сила от 25.5.2018/