|
|
Царевицата съдържа лесно усвоими за организма белтъчини Родината на царевицата е Мексико, в пещерите там са намерени остатъци от царевица отгледана преди 3 хиляди години. В Европа тя се разпространила по времето на Колумб. Когато преди 500 години в търсене на Индия Колумб и приключенците стъпили на бреговете на Америка, на територията на древните инки навсякъде намирали изображение на царевицата, явно изключително почитано от тях растение. В деня преди засаждането й на площада пред храма на Слънцето, инките се събирали на огромни тълпи. Рано сутринта в тържествената тишина се чували три равномерни удара на меден гонг. От широко разтворените двери на храма излизали жреците с бели одежди, като носели над главите си блестящ царевичен кочан. На колене, с протегнати към Слънцето ръце хилядната тълпа запявала химн, славещ божеството, което дава храната. А в центъра на площада девойки започвали танц, символично представящ сеитбата. При повторното си пътуване до Америка, Колумб донася семена на царевицата, които в началото се отглеждали като рядкост в дворцовата градина. Но много скоро се разпространила и в цяла Испания, Франция, Португалия, на Балканите и в Турция. Появила се и в Индия, а от там попаднала в Русия. Царевицата съдържа лесно усвоими за организма белтъчини - 14.2 и въглехидрати - 72.1, мазнини - 5.00 и целуоза. Също така и съществено количество витамини - C, B1, B2, B3, B6, B9, PP, E - витамина забавящ стареенето, K, H, U, а също така минерални соли и микроелементи като йод, цинк, мед, никел, кобалт, минерални соли на калия, фосфора, магнезия, натрия, калция. В хранителната промишленост от царевица се произвеждат нишесте, декстрин, течна и медицинска гликоза. От царевичното масло получено от зародишите на царевичните зърна пък се добива маргарин, също така се използва в медицината и козметиката. Царевицата е и суровина за производство на спирт, хартия, изкуствени влакна и различни лекарства. В различните диалектни райони се нарича с различно име, най-срещани са кукуруз, мисир, папур, арапка, влашка, царка, рапка, пченка, пашка, гугула и други. |
|