|
|
...калцият е основен елемент за двигателната система… Бялото сирене се е произвеждало още в древността. Всъщност от момента, в който човека започнал да се занимава със скотовъдство и установил, че млякото на животните може да бъде използвано и за храна. Свидетелство за това са намерените археологически разкопки от 6000 г.пр.Хр. Казват, че именно номадите от Близкия изток са открили първи сиренето. Дори и тогава са разнобразявали вкуса на сиренето с различни билки и подправки или са смесвали мляко от различни животни. Особено ценно е сиренето през зимата поради съдържанието си на витамин Д, който е необходим за костите и изпълнява съществена роля за обмяната в организма на микроелементите калций и фосфор. Сиренето съдържа също така витамин РР, който има значение за работата на нервните клетки, състоянието на кожата и функциите на храносмилателната система. Най-много сиренето се препоръчва заради съдържанието си на калций. Този микроелемент е изключително важен за двигателната система и зъбите на човека. Тъй като млечните му белтъчини се усвоявт лесно от организма е хубаво хората с чревни или чернодробни проблеми да го консумират по често. В 100 грама краве сирене се съдържа 52.6 вода, 16.9 белтъчини, 24.7 мазнини, 1.4 въглехидрати и 305 калории. Особено подходящи в комбинация с бяло вино са сирена със силно изразен вкус и аромат. Докато по-пикантните сирена вървят със силно вино, то трябва да се знае, че колкото едно сирене е по-зряло, толкова по-отлежало вино му подхожда. |
|