|
|
...диетолозите препоръчват тиквичките на бременните жени Тиквичките са едногодишно растение, родината им е Мексико и до ден днешен са с особена почит в мексиканската кухня. В Европа, когато пътешественици пренасят тиквичките са гледали с малко недоверие поради странната им форма и са ги отглеждали като цвете. Първи в кулинарни шедьоври с тях са се спуснали италианците, използвайки ги за различни апетитни специалитети и за универсално лекарство. Да, точно така! Дали защото това растение се отглеждало лесно на тяхна почва или са разбрали за богато съдържание на натрий и калий. Органичният натрий, който съдържат тиквичките е най-доброто средство за възстановяване на черния дроб, когато съдържанието му на натрий е изчерпано. Те съдържат над 95% вода, което ги прави подходящи за диета. Съдържат 0.55 % белтъчини, около 2.55 % захари, 0.13% мазнини, витамини С, B, РР, калий, калции, магнезий, фосфор и желязо. Благодарение на това, че тиквичките съдържат витамини и микроелементи, те лесно се усвояват и не застрашават с излишно тегло. Диетолозите препоръчват тиквичките на бременните жени. Съдържащите в тях вещества предпазват от затлъстяване и блокират натрупаването на холестерин в организма. Когато вътрешната част на тиквичката е нежна и е с недоразвити семена, тя може да се консумира и на салата, но ако нещата не стоят така е добре да е минала термична обработка. Тиквичките имат противоанемично и противоалергично действие. Семената им са богати на безценните ненаситени мастни киселини и вит. Е. |
|