За да осигурим правата Ви по новата европейска директива GDPR, от 25.5.2018 AmAm.bg е с обновена Политика за защита на личните данни, с която може да се запознаете ТУК
AmAm.bg използва "бисквитки", за да подобри вашето взаимодействи със сайта, да анализира посещенията, и да персонализира съдържанието и рекламите.
ПРОМО  Търси Как да поръчам ? Сигнализирай !!! РЕГИСТРАЦИЯ
Знаете ли, че: Днес повече от три милиарда азиатци всекидневно консумират... Име:  Парола: 
София Варна Пловдив Русе Бургас Стара Загора Плевен Велико Търново Сливен Благоевград Перник Пазарджик Добрич Шумен Ямбол Ловеч Силистра
Поканете ни и във Вашия град.
Добавете и Вашето заведение.

Най-големият омлет е направен от 5 000 яйца и тежал 599 кг...

     Летописи от 1400 г. показват, че още египтяните и китайците са се хранили с яйца. В Европа стават особено популярни в края на IXX началото на XX век. От това време датира и прословутата английска закуска с яйце, задължителна за благородниците от викторианска Англия. През цялата история на човешкия живот се е смятало, че яйцата са свързани с Вселената, с новия живот. Вярванията на египтяните свързвали яйцето с това, че бога Птах е създал яйцето от слънцето и луната. Китайците смятат яйцето за символ за плодородие, с това се свързва и факта, че при новородено се подарява боядисано яйце на родителите. Финикийците пък смятали, че от отворилите са половинки на яйцето са се образували небето и земята.
     Яйцата съдържат много протеин, който всъщност се състои от ценни аминокиселини, а както знаем те участват в градежа на органите, кожата, косата и мускулатурата в тялото.
     Протеинът е важен фактор за антителата, ензимите и хормоните и за това оказват голямо влияние върху човешките настроения, паметта и съня.
     За щастие те са и ниско калорични - в едно малко яйце се съдържат 66 калории, в много по-голямото - до 94 калории, а имат невероятна хранителна стойност.
     
     В минералния състав на яйцето за 100 грама се включват: Калций - 31, Желязо - 1.06, Магнезий - 7, Фосфор - 111, Калий - 78, Натрий - 81, Цинк - 0.64, Мед - 0.059, Манган - 0.022, Селен - 18.4.
     В съдържанието на жълтъка се включват мазнини, но това не бива да ни плаши, защото в едно яйце се съдържат само 5 грама мазнини, което определено си е в нормата на здравословното хранене.
     Около 190 мг холестерол се съдържа в едно яйце, но моля никой да не изпада в паника, защото храните, които го съдържат не се превръщат автоматично в холестерол в кръвта. Главният виновник за производството му в кръвта е черния дроб. Да! Холестерола увеличава риска от сърдечни заболявания, но не можем да не отдадем заслуженото му признание за изолацията и подържане на нервните влакна и клетъчните стени, както и за продуцирането на витамин D, на стомашните сокове и на някои хормони. Така или иначе холестерола в яйцето е по-безвреден отколкото в други продукти, тъй като вредното му действие е уравновесено с лецитин.
     Рационалната консумация на яйца включва по 2 яйца за 3 дни, за по-възрастни - 1 брой на седмица. Интересно е да се знае, че летните яйца са по-полезни от зимните.
     В най-голямото кокоше яйце имало 5 жълтъка, а обиколката му по вертикал била 31 см.
     Най-тежкото яйце на света е тежало 454 гр., което е около 6 пъти повече от средното кокоше яйце. Най-големият омлет в света бил направен в Мадрид от Карлос Фернандес с 5 000 яйца и е тежал 599 кг.
     
     Едно голямо яйце (50 грама) осигурява на организма следните проценти от препоръчителния дневен прием на витамини и минерали:
     Витамин A - 8 %
     Витамин D - 8 %
     Витамин E - 9 %
     Витамин B6 - 2 %
     Витамин B12 - 29 %
     Желязо - 4 %
     Калций - 2 %
     Фосфор - 6 %
     Фолиева киселина - 15 %
     Пантотенова киселина - 15 %
     Цинк - 5 %
     Магнезий - 2 %
     Тиамин - 3 %
     Ниацин - 7 %
Сигнализирай Въпроси-отговори Инструкции Гласувай в BGtop Покани приятел Реклама Контакти Корпоративен профил
Денонощен телефон на клиента:
089 78 78 500
  .  Randki  .  kagami.bg  .  Новини  .  Atol.bg  .  Запознанства  .  Това съм аз  . 
  .  Moreto.net  .  Уроци  .  Ida.bg  .  OnlineDJRadio.com  .  Строителство  .  Bourgas.org  .  Работа  .  Salsa  .  Upoznavanje  .
· Общи условия         · Политика за защита на личните данни /нова, в сила от 25.5.2018/