|
|
Разликата във формата им, предава различния вкус Структурата на съвременните диети за отслабване включва главно въглехидратни храни с нормално количество на белтъците и ниско съдържание на мазнини. Особено полезни са пълнозърнестите хлябове и макаронени изделия. Те са по-богати на минерали, а също и на растителни влакнини, които намаляват риска от запек, така често срещан при заседнал начин на живот. Свикнали сме да свързваме думата спагети с Италия, но тяхната родина далеч не е тя. Първите спагети били пренесени от Китай през 13 век от мореплавателят Марко Поло. Но в Китай тогава, както и днес те се правят от оризово брашно. А за макароните се твърди, че името им е прозизлязло от римски кардинал, който опитвайки ги възкликнал “О, ма карони” - което значело (Колко мило). Е, днес пастата си е част от традиционната италианска кухня. Под паста се разбира различните тестени изделия - спагети, равиоли, канелони, фузили, тортелини, фетучини, лазаня и други. Макаронените изделия се правят от различни видове брашно, вода и сол, в някой от тях има и яйце. Разликата във формата им, предава различния вкус на всяко едно от тях. Кухата форма на макароните и сушения им вид бил измислен, за да може да се съхраняват по-добре. Съдържанието им е предимно въглегидрати около 75.2г за 100 грама продукт, имат нормално количество белтъчини - 10.4, съдържат 0.25 минерални вещества и 13 г. вода. |
|