|
|
Кога пуешкото месо се превръща в традиционно Коледно меню? Пуешкото месо се усвоява лесно от организма и няма вредно влияние върху сърдечно-съдовата система. Съдържа много протеини, малко мазнини и калории, като мазнините се съдържат по-концентрирано в кожата, а по-голям % се съдържа в черното пуешко месо. В съдържанието му се включват също така и белтъчини, желязо, цинк, фосфор и витамин B. Цинкът играе голяма роля за ензимите в човешкия организъм и за поддържане на имунната система. В 100 грама пуешко има 136 калории, 25 грама белтъчини и 3 грама ненаситени мазнинии. А съдържанието на селен е важно, защото този минерал е от изключителна важност за здравето ни - заслугите му са свързани с това, че е мощен антиоксидант. По-нискокалорично е бялото пуешко месо - то представлява 70% от месото на пуйката, но разликата с калорийната стойност на черното пуешко месо е само около 10 калории. Друго интересно за пуешкото е, че традиционната Коледна пуйка, се превръща в такава, след публикуването на "Коледна приказка" на Чарлз Дикенс. |
|