За да осигурим правата Ви по новата европейска директива GDPR, от 25.5.2018 AmAm.bg е с обновена Политика за защита на личните данни, с която може да се запознаете ТУК
AmAm.bg използва "бисквитки", за да подобри вашето взаимодействи със сайта, да анализира посещенията, и да персонализира съдържанието и рекламите.
ПРОМО  Търси Как да поръчам ? Сигнализирай !!! РЕГИСТРАЦИЯ
Знаете ли, че: Диворастящите патладжани са с големината на кокоше яйце. Име:  Парола: 
София Варна Пловдив Русе Бургас Стара Загора Плевен Велико Търново Сливен Благоевград Перник Пазарджик Добрич Шумен Ямбол Ловеч Силистра
Поканете ни и във Вашия град.
Добавете и Вашето заведение.

Зелето е богато на минерални соли - главно калий, калций, магнезий, фосфор...

     Смята се, че родина на този листен зеленчук е Европа. То е предпочитано още от древните египтяни, а римляните му придавали даже божествен произход. Едва в началото на новата ера, то е станало известно по нашите земи.
     Благодарение на добрата му съхраняемост, през цялата година можем да имаме този зеленчук с голяма хранителна и лечебна стойност. Смятано за силотворна храна, то е препоръчвано при малокръвие или при отслабнали организми.
     Бялото зеле съдържа средно 94% вода, от 2.6% до 8% захари, 1.4% белтъчини, 0.6% минерални соли (калий, калций, фосфор, сяра, натрий, хлор, магнезий, желязо, следи от йод, манган), както и други микроелементи. Особено важно е, че солите на калия са значително повече от солите на натрия. Това възпрепятства задържането на вода в организма. Важна съставка на зелето е сярата, която липсва в храната на съвременния човек.
     Освен това зелето съдържа различни ензими и витамини - витамин С - средно 40% и незначителни количества провитамин А (каротин), витамините В1, В2, B4, B6, РP, К и други.
     Червено зеле е с отличителен червено-виолетов цвят на листата - това се дължи на съдържащите се в него багрилни вещества от групата на антоцианите. Появява се след селекциониране през XVI век в Западна Европа.
     Червеното зеле съдържа средно 90% вода, 6.2% въглехидрати, 2% белтъчини, 63% витамин С, витамините В1, В2, РР, пантотенова киселина и други. Богато е на минерални соли, главно калий, калций, магнезий, фосфор. Съдържа в малки количества желязо, йод, натрий и други. Особено вкусно на салата или задушено.
     Зелето е ниско калорично, а в съчетание с богатато му съдържание на витамини и минерални соли, е особено подходящо за хора решили да свалят някой друг килограм. По съдържание на витамин Р, то превъзхожда останалите зеленчуци, с изключение на магданоза и спанака.
     Неотдавна стана известно, че зелето съдържа витамин U, притежаващ противоязвен ефект, а съвсем наскоро бе установено, че зелето подтиска развитието и разпространението на раковите клетки.
     Бяло или червено, зелето трябва колкото се може по-често да присъства на масата ни.
Сигнализирай Въпроси-отговори Инструкции Гласувай в BGtop Покани приятел Реклама Контакти Корпоративен профил
Денонощен телефон на клиента:
089 78 78 500
  .  Randki  .  kagami.bg  .  Новини  .  Atol.bg  .  Запознанства  .  Това съм аз  . 
  .  Moreto.net  .  Уроци  .  Ida.bg  .  OnlineDJRadio.com  .  Строителство  .  Bourgas.org  .  Работа  .  Salsa  .  Upoznavanje  .
· Общи условия         · Политика за защита на личните данни /нова, в сила от 25.5.2018/