|
|
300 гр. картофи = дневната нужда от витамин C Пренесени в Европа от Перу през 16 век, днес картофите присъстват в менюто на почти всеки българин. С почти 75% съдържание на вода и около 22% въглехидрати, 2.0% белтъчини, 0.14% мазнини, 1.05% минерални соли те са един от най-богатите на калий зеленчуци с около 5.5%. Те са нискокалорични - в 100 грама има само 80 калории, а ниското съдържание на мазнини ги прави подходящи за хора страдащи от чернодробни заболявания. Целулозата е в сравнително ниско количество – 0.5%. Картофите са богат източник на калий, фосфор, калций, мед, манган, кобалт, йод, магнезий и малки количество желязо и натрий. Пролетните картофи съдържат значително количество витамин С, но дори да не са такива 200-300 грама са достатъчни, за да добиеш дневната нужда на организма от витамин C. Други витамини, които съдържа са В1, В2, В6 РР, К и др. Картофено пюре, крем супи, салати, запечени картофки и всякакви други вкусотии приготвени от картофи са широкоизползвани в диетотерапииите и при хора с повишена киселинност на стомашния сок. |
|