| 
              | 
            
                
  
    
 В най-голямото кокоше яйце имало 5 жълтъка...      Летописи от 1400 г. показват, че още египтяните и китайците са се хранили с яйца. В Европа стават особено популярни в края на IXX началото на XX век. От това време датира и прословутата английска закуска с яйце, задължителна за благородниците от викторианска Англия. През цялата история на човешкия живот се е смятало, че яйцата са свързани с Вселената, с новия живот. Вярванията на египтяните свързвали яйцето с това, че бога Птах е създал яйцето от слънцето и луната. Китайците смятат яйцето за символ за плодородие, с това се свързва и факта, че при новородено се подарява боядисано яйце на родителите. Финикийците пък смятали, че от отворилите са половинки на яйцето са се образували небето и земята.      Яйцата съдържат много протеин, който всъщност се състои от ценни аминокиселини, а както знаем те участват в градежа на органите, кожата, косата и мускулатурата в тялото.      Протеинът е важен фактор за антителата, ензимите и хормоните и за това оказват голямо влияние върху човешките настроения, паметта и съня.      За щастие те са и ниско калорични - в едно малко яйце се съдържат 66 калории, в много по-голямото - до 94 калории, а имат невероятна хранителна стойност.            В минералния състав на яйцето за 100 грама се включват: Калций - 31, Желязо - 1.06, Магнезий - 7, Фосфор - 111, Калий - 78, Натрий - 81, Цинк - 0.64, Мед - 0.059, Манган - 0.022, Селен - 18.4.      В съдържанието на жълтъка се включват мазнини, но това не бива да ни плаши, защото в едно яйце се съдържат само 5 грама мазнини, което определено си е в нормата на здравословното хранене.      Около 190 мг холестерол се съдържа в едно яйце, но моля никой да не изпада в паника, защото храните, които го съдържат не се превръщат автоматично в холестерол в кръвта. Главният виновник за производството му в кръвта е черния дроб. Да! Холестерола увеличава риска от сърдечни заболявания, но не можем да не отдадем заслуженото му признание за изолацията и подържане на нервните влакна и клетъчните стени, както и за продуцирането на витамин D, на стомашните сокове и на някои хормони. Така или иначе холестерола в яйцето е по-безвреден отколкото в други продукти, тъй като вредното му действие е уравновесено с лецитин.      Рационалната консумация на яйца включва по 2 яйца за 3 дни, за по-възрастни - 1 брой на седмица. Интересно е да се знае, че летните яйца са по-полезни от зимните.      В най-голямото кокоше яйце имало 5 жълтъка, а обиколката му по вертикал била 31 см.      Най-тежкото яйце на света е тежало 454 гр., което е около 6 пъти повече от средното кокоше яйце. Най-големият омлет в света бил направен в Мадрид от Карлос Фернандес с 5 000 яйца и е тежал 599 кг.            Едно голямо яйце (50 грама) осигурява на организма следните проценти от препоръчителния дневен прием на витамини и минерали:      Витамин A - 8 %      Витамин D - 8 %      Витамин E - 9 %      Витамин B6 - 2 %      Витамин B12 - 29 %      Желязо - 4 %      Калций - 2 %      Фосфор - 6 %      Фолиева киселина - 15 %      Пантотенова киселина - 15 %      Цинк - 5 %      Магнезий - 2 %      Тиамин - 3 %      Ниацин - 7 %      | 
   
              |